Skoči na vsebino

Novice

instagram-5849608_1920.jpg
08.03.2023

MOJ OTROK NA SOCIALNIH OMREŽJIH – kaj sedaj?

Facebook, Messenger, Instagram, TikTok, Twitter, Tinder… in najverjetneje še vedno nisem izčrpala celotnega seznama. To so (kot verjetno že veste) socialna omrežja in aplikacije, na katerih vaši otroci (in morda tudi vi?) preživite večino svojega prostega časa. …»Ding!« - Messenger, »Nekoliko globlji ding!« - Instagram… V današnjem svetu, kjer tehnološke in virtualne inovacije nastajajo kot na tekočem traku, je včasih težko slediti vedno novim »update-om«, trendom in sistemom, ki jih moramo naštudirati, da bi si po kliku na ikonico, ki žari in nas veselo vabi z avtentičnim zvenom, pridobili čim več like-ov, komentarjev in ogledov.

  …Pogledam zdaj ali kasneje?... Že med pisanjem prejšnjega odstavka se mi je pojavila refleksna misel, da preverim dogajanje na telefonu. Sama sem se tega vzgiba vzdržala, saj vem da izhaja iz zasvojenosti s tehnologijo, ki ji dandanes skorajda ne moremo pobegniti… 


…Ali so otroci/mladostniki sposobni načrtnega odlašanja preverjanja in uporabe socialnih omrežij?...


Hkrati pa sem pomislila, koliko težje bi bilo držati razdaljo proč od ekrana, če bi se trenutno nahajala v obdobju otroštva ali mladostništva.  Danes otroci preprosto rečeno odraščajo z ekrani. Odvisni postanejo še preden so sposobni izgovoriti besedo »telefon« ali »odvisnost«, kasneje pa z uporabo socialnih omrežij dobijo še toliko več motivacije za preživljanje časa pred ekranom in uporabo telefona, računalnika ter drugih tehnoloških draguljev 21. stoletja.  …So, ampak jim moramo pri tem nekoliko pomagati… Kako?... V tem članku bi želela ponuditi idejo za premislek o tem, kako omejiti uporabo socialnih omrežij našim otrokom – kar nemalokrat lahko predstavlja zelo velik zalogaj – brez da sprožimo uporniški mehanizem in s tem našim mlajšim najdražjim nehote še povečamo željo za objavo fotografij zajtrka, kosila, večerje in še malic na svoj Instagram story. 


…Kako omejiti socialna omrežja otrokom, brez da sprožimo uporniški plaz?... Če bi morala rešitev opisati z eno besedno zvezo, bi bila to »ZABAVNA NAVADA«. Naj razložim… …Zabavna… Eden izmed načinov, kako otroku omejiti uporabo socialnih omrežij in s tem spodbuditi možnosti za komunikacijo in interakcijo z drugimi v živo, brez da pri tem pridobimo vlogo negativca v zgodbi, je da ustvarimo okolje, kjer bodo otroci uživali brez telefona v roki bolj kot bi uživali z njim.  …Navada…


Trik je pa v tem, da tega ne naredimo zgolj enkrat, ampak zadevo izvajamo redno in na različne načine.     …Kaj bi to konkretno lahko bilo?...  …Druge ideje?... Katere »igre« pa bi vi izbrali za vaše otroke, da pretentate nagrajevalni sistem v možganih, ki se naučeno odziva na (lažne) koristi socialnih omrežij?  Predlagam, da v naslednjem tednu pretuhtate in si zapišete top 3 ideje ter jih podelite z drugimi prijatelji starši. Najbolj pomembno pa je, da te ideje seveda preizkusite! :)   


Avtorica članka: Nastasja Minja