ZELENI NAHRBTNIK 2021/22: Skupaj za srečni konec

datum: 17.01.2022

kategorija: Novice

Zunaj je program Zelenega nahrbtnika za šolsko leto 2021/22, dolgoletnega okoljevarstvenega programa za najmlajše. Letos zaradi razmer in želje po prenovi programa nekoliko spremenjen. Vabljeni, da se nam pridružite!

 

Obrazec 1_ Prijavnica ZN 2021_22.doc

 

Tema 2021/2022: Skupaj za srečni konec

 

Usoda našega planeta in človeštva je bolj kot še nikoli v naših rokah. Za nami je neuspela podnebna konferenca, na kateri bi morali odgovorni sprejeti odgovorne odločitve za vse nas. Žal jih niso.

Naš prelep planet Zemlja ima vročino in zraven še en kup zdravstvenih težav. Velikani (odrasli) živimo na kredit, ki ga bodo plačevali današnji otroci in nadaljnje generacije. Zemljo neodgovorno izkoriščamo, živimo iztrošeno življenje na iztrošenem planetu, ob tem pa smo modri: »Na mladih svet stoji!« Velik paradoks zaradi katerega režemo vejo naših otrok, na kateri se igrajo. (Mi lahko živimo neodgovorno na račun otrok, potem pa naj oni rešujejo svet.)

Ukrepati je treba sedaj, pri sebi, v naših domovih in lokalni skupnosti, zato smo se odločili, da letos povabimo tudi najmlajše, da se pridružijo mladim za podnebno pravičnost in pozovejo odrasle, ki odločajo o njihovi usodi, da sprejmejo odločitve, ki bodo prispevale k svetlejši prihodnosti današnjih otrok.

Naši trije škratje so našli navdih in motivacijo pri Greti, znani borki za lepši svet. Odločili so se, da se ji pridružijo!
Verjetno ste že uganili - inspiracija za letošnje aktivnosti je slikanica GRETA IN VELIKANI.

Zgodba o velikih, nerodnih in pohlepnih velikanih je seveda zgodba o odraslih, ki uničujemo naravo in z njo planet. Ob tem ne vidimo ptic, hroščkov, metuljev in medvedov, ki trepetajo v gozdnem mraku. Dotlej se tudi še ni našel nihče, ki bi velikanom rekel, naj nehajo. Ker so se jih vsi tako zelo bali.

Zgodba v knjigi ima sicer srečen konec, v resničnem življenju pa se Greta še vedno bojuje z velikani, ki jih ni tako lahko opaziti kot velikane v knjigi. In nekateri se prav zares nočejo poboljšati. Zato Greta potrebuje pomoč. Pomoč nas vseh. Tudi najmlajših.

In Greta – tista v resničnem življenju in ta v knjigi – ne pravi zaman, da:

»Nihče ni tako majhen, da ne bi mogel kaj prispevati.«

Zeleni škratje tako kot Greta potrebujejo pomoč, da sporočijo velikanom v našem vrtcu, v naših domovih in našem kraju, naj nehajo. In kdo zna škratom, živalcam, drevesom, potočku in reki bolje prisluhniti, kot otroci? Na koga naj se ti obrnejo, če ne na otroke?

Zeleni škratje bodo v vsakem vrtcu skupaj z otroci seveda s pomočjo vzgojiteljic, ki vedo za deklico Greto in si želijo, da bi bil svet lepši, pripravili skupno 'vidno akcijo', s katero bodo opozorili na problem v svoji okolici. V vsakem vrtcu/enoti bodo pripravili svojo, vsaka pa bo del skupne 'aktivistične akcije' najmlajših na Goriškem, ki se bo izvršila 22.aprila 2022, na dan Zemlje. 

Ozrite se okrog sebe, odprite oči in prisluhnite! Kaj se dogaja v vaši okolici, kaj bi lahko izboljšali, da bi bil svet lepši, pravičnejši?

Obvezno branje: Zoe Tucker: Greta in velikani (slikanica). Vsem sodelujočim vrtcem bomo podarili en izvod!

SPREMEMBA v letu 2021/2022:  Zaradi epidemioloških razmer Zeleni nahrbtnik s škrati ne bo več krožil po vrtcih. Vrtce prosimo, da izdelajo ali izberejo svojega škratka, ki bo otroke spremljal pri delu vse tja do 22. aprila. Namesto škrata bo vsak sodelujoči vrtec prejel slikanico Greta in velikani.

 

ROK ZA PRIJAVO: 1.februar 2022

Obrazec 1_ Prijavnica ZN 2021_22

Zeleni nahrbtnik 2021_22_obrazložitev.pdf

greta.in.velikani.ai.23529.260.380.1.

Skupaj za srečni konec (ne samo tisti v knjigi)!

Srčno vabljeni, da se nam pridružite!

Katarina Otrin, koordinatorka programa Zeleni nahrbtnik
MDPM za Goriško

Za več informacij, nasvet, pomoč… sem vam na voljo:

Katarina Otrin, 030 703 832, info@zpm1-novagorica.si