Zeleni nahrbtnik 2022/23

datum: 16.01.2023

kategorija: Novice

Zunaj je program Zelenega nahrbtnika za šolsko leto 2022/23, dolgoletnega okoljevarstvenega programa za najmlajše. Letos smo zaradi pozitivnih izkušenj in odzivov na lanski način ter zaradi spodbujanja naših mladih k aktivnemu državljanstvu obdržali lansko vodilno misel programa - skupaj se borimo za srečni konec. Vabljeni, da se nam pridružite!

Tema 2022/2023: Skupaj za srečni konec

Usoda našega planeta in človeštva je bolj kot še nikoli v naših rokah. Za nami je neuspela podnebna konferenca, na kateri bi morali odgovorni sprejeti odgovorne odločitve za vse nas. Žal jih niso.

Naš prelep planet Zemlja ima vročino in zraven še en kup zdravstvenih težav. Velikani (odrasli) živimo na kredit, ki ga bodo plačevali današnji otroci in nadaljnje generacije. Zemljo neodgovorno izkoriščamo, živimo iztrošeno življenje na iztrošenem planetu, ob tem pa smo modri: »Na mladih svet stoji!« Velik paradoks zaradi katerega režemo vejo naših otrok, na kateri se igrajo. (Mi lahko živimo neodgovorno na račun otrok, potem pa naj oni rešujejo svet.)

Ukrepati je treba sedaj, pri sebi, v naših domovih in lokalni skupnosti, zato smo se odločili, da letos povabimo tudi najmlajše, da se pridružijo mladim za podnebno pravičnost in pozovejo odrasle, ki odločajo o njihovi usodi, da sprejmejo odločitve, ki bodo prispevale k svetlejši prihodnosti današnjih otrok.

Naši trije škratje so našli navdih in motivacijo pri Greti, znani borki za lepši svet. Odločili so se, da se ji pridružijo!
Verjetno ste že uganili - inspiracija za letošnje aktivnosti je enako kot lani slikanica GRETA IN VELIKANI.

greta.in.velikani.ai.23529.260.380.1.

Zgodba o velikih, nerodnih in pohlepnih velikanih je seveda zgodba o odraslih, ki uničujemo naravo in z njo planet. Ob tem ne vidimo ptic, hroščkov, metuljev in medvedov, ki trepetajo v gozdnem mraku. Dotlej se tudi še ni našel nihče, ki bi velikanom rekel, naj nehajo. Ker so se jih vsi tako zelo bali.

Zgodba v knjigi ima sicer srečen konec, v resničnem življenju pa se Greta še vedno bojuje z velikani, ki jih ni tako lahko opaziti kot velikane v knjigi. In nekateri se prav zares nočejo poboljšati. Zato Greta potrebuje pomoč. Pomoč nas vseh. Tudi najmlajših.

In Greta – tista v resničnem življenju in ta v knjigi – ne pravi zaman, da:

»Nihče ni tako majhen, da ne bi mogel kaj prispevati.«

Zeleni škratje tako kot Greta potrebujejo pomoč, da sporočijo velikanom v našem vrtcu, v naših domovih in našem kraju, naj nehajo. In kdo zna škratom, živalcam, drevesom, potočku in reki bolje prisluhniti, kot otroci? Na koga naj se ti obrnejo, če ne na otroke?

Zeleni škratje bodo v vsakem vrtcu skupaj z otroci seveda s pomočjo vzgojiteljic, ki vedo za deklico Greto in si želijo, da bi bil svet lepši, pripravili skupno 'vidno akcijo', s katero bodo opozorili na problem v svoji okolici. V vsakem vrtcu/enoti bodo pripravili svojo, vsaka pa bo del skupne 'aktivistične akcije' najmlajših na Goriškem, ki se bo izvršila 21.aprila 2023, na dan Zemlje. 

Ozrite se okrog sebe, odprite oči in prisluhnite! Kaj se dogaja v vaši okolici, kaj bi lahko izboljšali, da bi bil svet lepši, pravičnejši?

Obvezno branjeZoe Tucker: Greta in velikani (slikanica). Vsem sodelujočim vrtcem bomo podarili en izvod!

Zeleni nahrbtnik s škrati ne bo več krožil po vrtcih. Vrtce prosimo, da izdelajo ali izberejo svojega škratka, ki bo otroke spremljal pri delu vse tja do 21. aprila. Namesto škrata bo vsak sodelujoči vrtec prejel slikanico Greta in velikani.


ROK ZA PRIJAVO: 3. februar 2023

 

Srčno vabljeni, da se nam pridružite!

 

Andreja Vizintin,

koordinatorka programa Zeleni nahrbtnik
MDPM za Goriško

Za več informacij, nasvet, pomoč… sem vam na voljo:

030 703 832, projekti@zpm-novagorica.si