Aktualne novice

 • 25.11.2022Pobuda za ustanovitev Strokovnega centra za otroke in mladostnike v Goriški razvojni regiji

  V Zvezi prijateljev mladine Nova Gorici smo se v letu 2020 osredotočili na stiske in težave otrok s čustveno in vedenjsko motnjo, ki so (najpogosteje zaradi neprimernih družinskih razmer) napoteni v celostno oskrbo v t.im. zavode. Ni jih veliko. Smo pa kot družba dolžni tudi njihovo največjo korist postaviti na prvo mesto. Županu Mestne občine Nova Gorica in nato Regijskemu razvojnemu svetu smo zato podali Pobudo o ustanovitvi vzgojnega zavoda (po novem zakonu iz leta 2021 so to Strokovni centri) v naši regiji.

  več
 • 23.11.2022PREDSTAVITEV DOSEŽKOV V PROJEKTU PREMIK - PREMIK K ZDRAVJU

  V ponedeljek, 21. novembra pa je bila na občini Nova Gorica predstavitev doseženih ciljev v projektu PREMIK - premik k zdravju, katerega pobudnik je MDPM za Goriško. Projekt je bil osredotočen predvsem na dva cilja: 1. ugotoviti najpogostejše vzroke za napotitev otrok in mladostnikov v oskrbo izven matične družine in 2. ugotoviti odnos staršev dečkov šestih razredov OŠ do cepljenja proti HPV in analiza vzrokov za opustitev cepljenja. Prisotne je pozdravila Iva Devetak, naša predsednica. Z uvodom se nas je kot vedno globoko dotaknila Anica Mikuš Kos, slovenska psihiatrinja in pediatrinja, ki je življenje posvetila duševnemu zdravju otrok. Strokovni sodelavci v projektu pa so predstavili svoje delo in zaključke: prim. Lilijana Kocijančič Besednjak, dr.med. spec.ped., mag. Primož Hvala Kamenšček, Emil Karajić, univ.dipl.psiholog, doc.dr. Marko Vudrag, Maša Brezavšček, univ.dipl.psihologinja, Miha Kramli, terapevt ter mag. Tanja Pipan. Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je prisotnim povedal nekaj spodbudnih besed. Vsi smo se strinjali in tudi podpisali predlog za ustanovitev Strokovnega centra za otroke in mladostnike v naši regiji, kajti vemo, kako nujno potreben je za naše mlade in našo prihodnost.

  več
 • 21.11.2022NATEČAJ EVROPA V ŠOLI 2022/23

  Otvorili smo natečaj Evropa v šoli za šolsko leto 2022/23, ki ima letos naslov "VZGOJA ZA MIR". Medobčinsko društvo prijateljev mladine za Goriško je tudi letos regionalni koordinator. Temeljni cilji natečaja so prispevati k ustvarjalnemu soočenju z družbenimi problemi, s katerimi se spopadamo doma, v Evropi in svetu, ter krepitev medsebojnega razumevanja, strpnosti in solidarnosti. S pridobivanjem novih znanj in vedenj ter spodbujanjem kritičnega odnosa do dogajanj v ožjem in širšem okolju si želimo v okviru natečaja prispevati k razvijanju ustvarjalnosti, zmožnosti samostojnega, kritičnega mišljenja in presojanja mladih. Poleg tega je cilj natečaja tudi spodbujanje doživljanja in izražanja na vseh področjih umetnostnih zvrsti - na jezikovnem, likovnem, fotografskem in video področju, mladi pa lahko ustvarijo tudi svojo spletno stran. Letos sta kar dve novosti: možnost ustvarjanja tudi izdelka, ki ne paše v nobeno od naštetih skupin ter povabilo k ustvarjanju tudi za vrtce. Publikacijo o pomenu vzgoje za mir in navodila si poglejte tukaj: https://www.zpms.si/programi/evropa-v-soli/ Ravnatelji, učitelji, učenci in dijaki - vabljeni, da se tudi letos priključite nacionalnemu natečaju! Prijave zbiramo na meil projekti@zpm-novagorica.si do petka, 25. 11.!

  več
 • 19.11.2022TISKOVNA KONFERENCA PREMIK - PREMIK K ZDRAVJU

  Prijazno vabljeni v ponedeljek, 21. novembra 2022 od 9.30 do 11.30 ure v Veliko dvorano Mestne občine Nova Gorica, na predstavitev doseženih ciljev v projektu PREMIK – premik k zdravju (2021-2022), ki ga sofinancira Ministrstvo RS za zdravje. Uvodne misli bo podala Anica Mikuš Kos, slovenska psihiatrinja in pediatrinja, ki je življenje posvetila duševnemu zdravju otrok, Strokovni sodelavci v projektu pa bodo predstavljali svoje analize: mag. Primož Hvala Kamenšček, Emil Karajić, univ.dipl.psiholog, doc.dr. Marko Vudrag, Maša Brezavšček, univ.dipl.psihologinja, Miha Kramli, terapevt, mag. Tanja Pipan ter prim. Lilijana Kocijančič Besednjak, dr.med. spec.ped.

  več
 • 15.11.2022»Čustvena inteligentnost in krepitev socialnih veščin« - delavnica

  Delavnica »Čustvena inteligentnost in krepitev socialnih veščin« je namenjena mladostnikom 12+, a seveda lepo vabljeni tudi ostali! KDAJ: Četrtek 17.11.2022 ob 15.30 KJE: Sedež MDPM za Goriško, Bazoviška 4, Nova Gorica Vodi Karin Kresojević Demšar, mag. psih., specializantka klinične psihologije. Delavnica je ena izmed akcij v sklopu skupne iniciative »V znanju in povezovanju je moč« v mesecu preprečevanja zasvojenosti. VABLJENI! Zaželjene so prijave na meil: projekti@zpm-novagorica.si

  več
 • 28.10.2022NOVEMBRSKE PONEDELJČICE

  Dragi otroci, mladi in starši! Vabimo vas na novembrske ustvarjalne delavnice - ponedeljčice. Vsak ponedeljek od 17h do 19h na Bazoviški 4 v Novi Gorici.

  več
 • 25.10.2022Tabor za otroško participacijo v Trenti

  V sklopu programa ZPMS Otroški parlamenti smo od 20. do 22. oktobra popeljali skupino mladih nadebudnih parlamentarcev na tabor za participacijo otrok v dom Triglavska roža v Trenti. Prvi dan smo s pomočjo pedagoške vodje Marine Marinič spoznali čudovito jesensko naravo okoli nas in obiskali Informativno središče TNP. S pomočjo go. Liane Kalčina smo se malo bolje seznanili s tem, kaj participacija sploh je in kako jo udejaniti, ob Legendi o Zlatorogu pa smo se pogovorili o varovanju narave.

  več
 • 14.10.2022TEDEN OTROKA 2022 - skupaj se imamo dobro!

  Letošnji oktober smo začeli zelo lepo - s skladu z geslom Tedna otroka - "Skupaj se imamo dobro". Najprej smo se skupaj z drugimi nevladnimi organizacijami Goriške predstavili na 11. Festivalu NVO v Novi Gorici. V prvem tednu pa smo imeli raznovrstne dejavnosti za mlade.

  več
 • 03.10.2022Bili smo na festivalu NVO

  Oblačno sobotno dopoldne je na Bevkovem trgu pričakalo okrog 30 stojnic goriških nevladnih organizacij, med katerimi smo bili tudi mi! Z veseljem smo se družili med sabo in se bolje spoznavali, se predstavljali mimoidočim in odgovarjali na njihova vprašanja. Koristna je bila tudi okrogla miza "Odprimo se javnosti" v izvedbi Tine Divjak s CNVOS-a, ki smo se je udeležili. Nekoliko slabše vreme je prispevalo k temu, da je bilo manj obiskovalcev, kot bi jih bilo sicer, kljub temu pa smo lahko z obiskom in povezovanji med NVO-ji zadovoljni. Hvala Fundaciji Bit Planota - Regionalno stišišče NVO, ki je ta festival organizirala!

  več
 • 27.09.202211. FESTIVAL NVO V NOVI GORICI

  VABLJENI na že 11. FESTIVAL NVO - nevladnih organizacij. Sobota, 1. oktober 2022 od 9h do 13h na Bevkovem trgu v Novi Gorici. Letos se bo predstavilo kar 30 različnih društev, zavodov in ustanov - med njimi tudi mi.

  več